Over toon

Wie of wat is TOON?
De naam TOON komt van tonen. Want dat is wat er bij ons gedaan wordt. Makers (TOONers) tonen hun werk. Zij huren een stukje aan de muur of de podium-ruimte waar zij hun werk tonen en verkopen.

Waarom is TOON er?
Omdat wij, Marina en Laura, moeder en dochter, een aantal jaar geleden zochten naar een invulling van ons werkende leven. Het doel was om een plek te realiseren waar we iedere dag met plezier naartoe gaan en waarmee we onszelf kunnen onderhouden.

En hoe doen we dat?
Op een betrokken, liefdevolle, informele, persoonlijke manier. We kennen alle (in totaal ruim 500!) TOONers persoonlijk en inmiddels ook een heleboel van onze vaste klanten.

In de ruimte van TOON realiseren wij een wereld zoals wij die zelf graag zien. Bij TOON is alles netjes, schoon, gaaf, smaakvol en rustig. Omdat we met respect omgaan met het werk van de TOONers en de mooie plek die we gerealiseerd hebben.

TOON kent geen uitverkoop of aanbiedingen want volgens ons hebben spullen een waarde. Die waarde is er niet de ene dag wél en de andere dag ineens niet meer. Je ziet ook geen €9,99 prijzen bij TOON. Wij nemen onze klanten serieus en willen ze niet foppen met een zogenaamd lagere prijs dan die werkelijk is.

We proberen lief te zijn voor de wereld en dat lukt niet altijd maar vaak wel. We scheiden glas- en papierafval, we gebruiken iets opnieuw als dat kan en we hoeven maar twee vuilniszakjes per week naar de container te brengen. Nagenoeg niets wordt ingekocht en bijna al het werk van tooners wordt lokaal gemaakt.

Vintage vindt via TOON nóg een nieuw leven en in iedere lamp zit een LEDje. Dus met onze voetprint zit het wel snor.

We weten van alle producten in de winkel waar het vandaan komt en vertellen je er graag meer over en anders zoeken we het even op. Bij TOON mag je eigenlijk altijd iets terugbrengen als je je om wat voor reden dan ook bedacht hebt. En als je vlak voor sluitingstijd binnen komt lopen kijken we je niet naar buiten. We vinden het oprecht leuk dat je er bent.

TOON is van iedereen
Wij zijn TOON begonnen maar we kunnen en willen het niet alleen. In totaal hebben ruim 500 tooners inmiddels hun werk via TOON bij het publiek gebracht.  We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zowel tooners als bezoekers zich thuis voelen en zich vrij voelen om mee te doen en te denken. We staan altijd open voor initiatieven die bij TOON passen, stellen ons flexibel op en denken in mogelijkheden waarbij we handelen met de gedachte: ‘Bij TOON kan alles, tenzij het écht niet kan’.

TOON is echt anders dan wat je al gezien hebt
Als je TOON binnenloopt dan voel en zie je het meteen. We noemen TOON vaak een winkel omdat dat nu eenmaal makkelijk praat en het ís een plaats waar koopwaar wordt aangeboden en verkocht. Maar het is zoveel meer.

Het is ook een galerie, een podium, een inspiratiebron, een springplank, een community, een ontmoetingsplek, een broedplaats en een plek om te onthaasten.

Uit alle aanmeldingen die we krijgen maken we een selectie. Wat we wel of niet selecteren wordt afgewogen op basis van een aantal factoren. En soms ook alleen op de laatste van deze vijf.

  • het is door de TOONer zelf gemaakt/ontworpen
  • de prijs/kwaliteit verhouding is goed
  • de uitstraling van het werk past bij TOON
  • het is (nog) niet bij veel andere winkels te koop
  • ons eigen gevoel

Regelmatig draaien bezoekers zich nog even om voor ze de winkel uitlopen om ons te bedanken. Daar zijn we heel trots op en bevestigt weer eens dat we iets moois hebben neergezet met zijn allen en dat het belangrijk is dat TOON er is.

Toekomst TOON onzeker
Op  dit moment is de toekomst van TOON onzeker. Wat wij doen is commercieel heel oninteressant. Doordat we geen inkoop en voorraden hebben en geen medewerkers in dienst hebben komen we een heel eind maar het geheel is zeker niet sluitend.

Momenteel zoeken we naar een manier om het wél sluitend te maken en helaas komt dat toch altijd weer neer op geld. Geld om het gat tussen ons  mooie initiatief en de lelijke Amsterdamse huurprijzen te dichten. Totdat we een structurele oplossing hebben gevonden zijn alle beetjes welkom. Al meerdere keren hebben bezoekers aangeboden een donatie te willen doen als dat zou helpen. En omdat we graag naar onze bezoekers luisteren en het hen niet moeilijk willen maken hebben we die mogelijkheid nu gerealiseerd. We hopen natuurlijk de donaties gauw niet meer nodig te hebben en volledig op eigen benen te kunnen staan. Doneer via de knop aan de bovenaan onze website.

Op de hoogte blijven?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van nieuwe TOONers, hun werk en evenementen bij TOON.
En meld je hier aan als je op de hoogte gehouden wilt worden of mee wilt denken over de toekomst van TOON.