Beeldenroute Witte de Withstraat

beeldentuinen, open galeries en ateliers met 60 kunstenaars op 20 locaties

Na het succes van de voorgaande jaren presenteren de galeries en ateliers in de Witte de Withstraat dit jaar de derde editie van de beeldenroute. Kunstenaars en galeristen uit dè kunststraat van Amsterdam-West heten iedereen op 3 en 4 oktober van 12.00 tot 18.00 uur van harte welkom in hun open tuinen, galeries en ateliers.

De Witte de Withstraat maakte door de jaren heen haar status als straat van kunst en cultuur meer dan waar. Vanaf begin jaren negentig vestigden pionierende kunstenaars en galeries (zoals Hoofdzaak Hoeden, Meneer De Wit, Zoete Broodjes, De Stoker, illuseum, Chezatelier, PSN4 en MLBGalerie) zich met hun studio of galerie in de Witte de Withstraat. Sinds die tijd is de straat zich blijven ontwikkelen: Het Facet, De Wending en het Witte de Withplein verrezen. Het aanzicht van de straat werd vernieuwd en de kunstwerken van Gabriël Lester en Hans van Houwelingen namen hun plaats in. De afgelopen jaren is de combinatie van kunst, design en inrichting ook volop in de etalages van Brût, Van Ons, TOON en Het Huysraat aanwezig. Met de komst van café’s en restaurants (Edel, Hotel Not Hotel en Ivo’s Kitchen) is de straat aantrekkelijker geworden niet alleen voor de wijkbewoners maar ook voor bezoekers uit groot Amsterdam.

De Beeldenroute Witte de Withstraat 2015 laat op 3 en 4 oktober zien wat er nù speelt in en nabij de Witte de With: sculpturen in elf achtertuinen, maar ook schilderijen, design, theater, musical, koren, muziek, workshops, rondleidingen, dwaalsafari’s en artist’s talks door 60 kunstenaars op maar liefst 20 locaties. Veelal zijn de kunstenaars zelf aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan.

Een selectie uit het programma van Beeldenroute Witte de Withstraat

Sculpturen
De Braziliaanse kunstenaar Bruno Filho stelt zijn kleurige en humorvolle beelden in Chezatelier ten toon. Het aanstormende talent Judith Eva Geerts maakt grote kleisculpturen voor de tuinen van het Tassenatelier en PSN4. Het duo Assmann/Schepens presenteert samengestelde beelden op de Witte de Withstraat 117hs en Jantien Kahn in Toon haar monumentale beelden gehouwen uit graniet. Dertien studenten van de Rietveld Academie werken aan een presentatie rondom het Witte de Withplein.

Theater
Op zaterdag- en zondagmiddag op het Witte de Withplein van 12.30 – 16.00 uur optredens van onder anderen de Frank Sanders Akademie, Beatzone, 8Baan, het Your Voice koor en Dansschool TOZ. Op zaterdag om 16.00 uur Theatergroep Roerend Goed met Barbara Hepworth en Teatro Pavana.

Workshops
Op zaterdag starten om 14.00 uur de gratis workshop Verbinden door Samma Mutsaers voor kinderen vanaf zeven jaar, in het Tassenatelier de workshop Restyle your leather bag! (alleen materiaalkosten) en in Galerie De Stoker Dubbelop vanaf 9 jaar (€10).

Rondleidingen
Op zaterdag en zondag starten om 13.00 en 15.00 uur vanaf MLB galerie de gratis rondleidingen met gidsen langs de verschillende locaties met sculpturen.

Verder neemt PJ Roggeband op zaterdag en zondag om 15.30 uur vanaf Zoete Brootjes zijn publiek mee op dwaalsafari door De Baarsjes. Gijs Assmann en Theo Schepens vertellen over hun samenwerking voor de expositie Synchroon op zaterdag om 17.00 uur en op zondag om 16.00 uur in Witte de Withstraat 117hs.

Datum & info

Datum: zaterdag 3 en zondag 4 oktober
Aanvang: 12:00 – 18:00
Toegang: gratis

Beeldenroute Witte de Withstraat 2015
Beeldenroute Witte de Withstraat achterzijde