Elske Rollema - Om Alles - muziektheatervoorstelling over het leven van Fien de la Mar

Fien de la Mar (1898-1965) was de koningin van het Nederlandse cabaret. Ze werd geroemd om haar talent, beklaagd om haar depressies en gevreesd vanwege haar hysterische uitbarstingen.

Op eerste paasdag 1965 sprong ze uit het raam van haar flat in de Beethovenstraat in Amsterdam.

Vijftig jaar na het overlijden van de diva brengt actrice en theatermaakster Elske Rollema haar weer tot leven. In deze door haarzelf geschreven hommage, schetst zij een ontluisterend maar tegelijkertijd liefdevol beeld van de ster op leeftijd, die vanuit haar woning haar wereld geselt met nachtelijke telefoontjes en aan waanzin grenzende tirades, over haar voorbije theaterleven en de verbleekte roem.

OM ALLES is een monoloog over de angst en kwetsbaarheid van Fien de la Mar en haar gevecht met de eenzaamheid. ‘Om alles’ was het antwoord dat ze gaf op de vraag waarom ze uit het raam was gesprongen. Elske liet zich onder meer inspireren door het boek dat Jenny Pissuisse* schreef (1982) over Fien. Ook verweeft ze in haar performance materiaal van Judith Herzberg, Marlene Dietrich, Ute Lemper en anderen.

Dit portret van Fien geeft een messcherpe analyse van een egocentrische kunstenares met een getroebleerde geest. Elske speelt haar met een flinke dosis humor en zelfspot (eigenschappen waar het Fien zelf ook zeker niet aan ontbrak) en creëert zo een voorstelling over het flamboyante maar ook tragische leven van deze artieste, die mededogen oproept.

Deze voorstelling is d.m.v. een crowdfundings campagne bij voordeKunst.nl mogelijk gemaakt. Het geld werd gebruikt voor de regie, techniek, arrangementen, studio opnames met zeven muzikanten in Wisseloord die bijdroeg in de vorm van beschikking van hun studio. Ook werd er een cd en een boekje gemaakt van de voorstelling. (verkrijgbaar na de voorstelling) En speelde ze een feestelijke voorstelling exclusief voor de donateurs. De voorstelling staat en ze hoopt deze nog vaak op de planken te brengen.

Nu gaat Elske verder: ze is bezig een speelfilm te maken over Fien de la Mar. Natuurlijk is een hele speelfilm maken hoog gegrepen, maar ze gaat beginnen.
Opnieuw is ze bij Voor de Kunst een crowdfundings campagne gestart om een film over Fien de la Mar te maken. Om te beginnen met dit plan waar ze al jaren mee rond loopt en om draagvlak te creeeren voor haar uiteindelijke speelfilm over Fien de la Mar.

De opbrengst van deze voorstelling komt dan ook geheel ten goede aan de film en het is de afsluiting van deze  fundraisingcampagne. Doneer mee en kom kijken!

Jenny Pissuisse* over de uitvoering:

Elske is een goede actrice die de wisselende stemmingen van Fien goed weergeeft en moeiteloos schakelt tussen de grillige emoties van deze vrouw. Ze maakt Fien heel herkenbaar. Ik vond het prachtig, een voorstelling die de aandacht verdient.

*Jenny Pissuisse(1920) is de dochter van de in 1927 op het Rembrandtplein doodgeschoten kleinkunstenaar Jean-Louis Pissuisse

 

Datum, tickets & info

Datum: vrijdag 17 juni
Aanvang: 20:00 uur
Duur: 60 minuten
Pauze: geen
Prijs: €15,- via Ticketscript  let op: FUNDRAISINGVOORSTELLING: De opbrengst van de kaarten gaat naar de film die Elske Rollema maakt over Fien de la Mar.

 

ElskerollemaFien_1
ElskerollemaFien_2
ElskerollemaFien_3
ElskerollemaFien_4
ElskerollemaFien_5
ElskerollemaFien_6
ElskerollemaFien_7