EXPO ATELIER OPEN: 'RELATED' van MAARTJE JAQUET en TURI BRAAKSMA

Maartje Jaquet is één van de 10x10artist kunstenaars die exposeren bij TOON. 10x10artist is een project van Atelier Open, waaraan ongeveer 80 kunstenaars meedoen: zij hebben allen speciaal voor het project kunstwerken van 10 x 10 cm gemaakt. Elke maand kiest een 10x10artist-kunstenaar een jonge kunstenaar of maker uit om samen de kelder in te richten met hun werk. Maartje Jaquet koos haar jongere nicht Turi Braaksma.

MAARTJE JAQUET
Maartje Jaquet (1963, Egmond aan Zee) is in 1999 afgestudeerd aan de Rietveld Academie. Ze werkt in verschillende media: fotografie, video, collage, poëzie, tekenen en schilderen. Ze toont hier twee van haar meest recente collageseries: ‘Sirènes’ (met de naaimachine geborduurde collages op katoen) en ‘Florialia’ (afbeeldingen van dames uit erotische tijdschriften uit de jaren ’60 die zich vermengen met en verschuild gaan achter pagina’s van een kamerplantenboek uit dezelfde tijd) . Van FLORIALIA maakte Maartje een tijdschrift in kleine oplage, dat tijdens deze expositie zal worden gelanceerd.

TURI BRAAKSMA
Turi Braaksma (1988, Groningen) studeerde in 2011 af aan Academie Minerva te Groningen. Tijdens haar studie hield zij zich voornamelijk bezig met het maken van intuïtieve installaties en tekenen op groot formaat. In deze tentoonstelling toont zij haar recente werk, bestaande uit collages en (collage-achtige) tekeningen.

RELATED
Maartje en Turi leerden elkaar kennen tijdens de overzichtsexpositie ‘Een Kunstenaarsfamilie’ in Ezinge (2016), waar hun werk, met dat van hun oma Turi Braaksma – van Heerikhuizen, Maartjes zus Gertie Jaquet en hun achternichtje Femke van Heerikhuizen werd tentoongesteld. De twee voelden meteen een sterke verwantschap. Deze verwantschap zie je ook terug in het werk dat ze hier exposeren. Niet alleen doordat ze beiden collages tonen, maar ook in de thematiek van hun werk: seksualiteit, absurdisme, vervreemding, humor, poëzie.

Datum, tickets & info

De expo is tot en met 13 november te bezoeken.
Prijs: gratis toegankelijk, winkel regulier geopend.

related_1