Waardeloos Museum

Van 13 t/m 17 september vindt de laatste editie van De Waardeloze Winkel plaats. We staan dan op het Mercatorplein in Amsterdam. Open van 11 tot 17 uur. In de winkel kan men totaal waardeloze objecten kopen en verkopen. De objecten moeten hun volledige waarde verloren hebben.

In de zomer van 2016 start mijn kunstproject ‘de Waardeloze Winkel’. De mobiele, houten winkel trekt door het land en strijkt neer op openbare pleinen in Leeuwarden, Breda, Vlieland en Amsterdam. In de winkel worden volledig waardeloze objecten gekocht en verkocht. De objecten moeten hun functie totaal verloren hebben, zoals een stukje hard plastic, propje rubber of bolletje stof uit je broekzak.

Waardeloze Winkel | Pavel van Houten from Josjah Kunkeler on Vimeo.

In de Waardeloze Winkel staat het taxeren en afwegen van binnengebrachte producten centraal. Wanneer heeft iets nog waarde? En is er een bijzondere kleur, vorm of textuur te ontdekken in het waardeloze object? Met Flutten als de interne valuta wordt bepaald welke ‘flut-waarde’ het object heeft: hoe waardelozer het project hoe meer Flutten je krijgt. Met de opbrengst van het binnengebrachte object kunnen bezoekers verder winkelen in het uitgebreide assortiment waardeloze producten.

De winkel heeft als doel om een ode aan waardeloze producten te brengen. Deze worden namelijk steeds schaarser in onze maatschappij. In het dagelijkse leven wordt al ons afval bijvoorbeeld driftig verzameld en weggegooid. Doordat de objecten geen functie meer hebben wordt je creativiteit aangesproken nauwkeurig de elementen van een object te bestuderen. Heeft het bijvoorbeeld een bijzonder rafelrandje, een gekke kleur of vreemd gaatje? Het object krijgt dan een functieloze herwaardering.

De pilot, die in 2015 plaatsvond, zorgde ervoor dat vele bezoekers de omgeving afspeurden opzoek naar verfrommelde snoeppapiertjes of stukjes ijzerdraad. Het was verbazingwekkend om te zien hoe blij mensen kunnen worden van iets dat ze enkele minuten geleden nog weg zouden gooien.

De meest bijzondere objecten die door de Waardeloze Winkel worden ingekocht, krijgen een plek in het meereizende Waardeloos Museum. Deze producten zijn qua kleur, textuur of vorm zeer intrigerend en kunnen door bezoekers in detail geobserveerd worden met behulp van wetenschappelijke apparatuur zoals een digitale microscoop en een uitgebreide set loepen.

Datum, tickets & info

Datum: van dinsdag 13 september t/m zaterdag 17 september

Bij TOON vind je twee stolpen met topstukken uit de Waardeloze Winkel!

ww_8-450×300